Les cançons Ampliar

Les cançons

DE759

Gols, Xavier Autor:
Gols, Xavier

L’estil que cultiva el situa al costat de coetanis com Mompou, Toldrà i Joaquim Serra, a l’ensems que la tria de textos de poetes com Carner, Garcés o Salvat Papasseit. 

Més detalls

22,69 € amb impostos

Edició: Digital

  Època Segle XX
  Subtítols / Parts 18 Cançons per a veu i piano
  Instruments Veu i piano
  Idioma del text Català
  Pàgines 60
  Contingut Partitura
  ISMN 979-0-3502-1066-2
  Altres Poemes de: J. Gols, J. Carner, J.Ma.Guasch, M. Romaní, J. Salvat Papasseit, T. Garcés, R. Nogueras, M. Melendres, A. Brunet.
  Edició Digital

  Els trenta cinc anys de vida d’aquest compositor tarragoní determinaren una curta trajectòria compositiva que resultà un autèntic crescendo creatiu, malaguanyadament estroncat per la mort.

  Les cançons d’aquest recull, la totalitat de les que conté el seu catàleg, són presentades per ordre cronològic de composició. Obren l’edició, Canticel, premiada als Jocs Florals de Girona, Hebe, un Matí... i Fred, totes de l’any 1922, que són les primeres experiències creatives de Gols en tots els gèneres.

  L’estil que cultiva el situa al costat de coetanis com Mompou, Toldrà i Joaquim Serra, a l’ensems que la tria de textos de poetes com Carner, Garcés o Salvat Papasseit. Pel que fa a la música, s’apropa a la manera de fer dels seus admirats impressionistes francesos i especialment a Ravel. Malgrat la seva joventut, Gols és un pianista destacat, fruit de l’aprofitament de les lliçons a Barcelona amb la reconeguda mestra Blanca Selva. La seva experiència com a intèrpret el porta a saber adornar les cançons que compon amb unes parts de piano treballades en profunditat i d’una riquesa sonora incontestable. Canticel dedicada a Mercè Plantada i Si Jo Fos Pescador a Conxita Badia, ambdues cantants van interpretar en nombroses ocasions les cançons de Xavier Gols. 

  Durant els que foren els seus darrers anys de vida i amb un estil que ja s’ha fet seu, la seva música s’amara de referències a les cançons tradicionals de l’àrea tarragonina i que les fa viure dins les seves obres de maduresa, com el Quintet en Re Menor (1934) per a quartet de corda i piano, la suite per a piano De Les Terres Altes (1936) (Quatre impressions per a piano) i els Tres Preludis Rurals (1937) per a orquestra de corda i piano. Aquesta característica evolutiva resulta del seu treball en dues missions de recerca directa en el territori tarragoní, encàrrec de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. D’aquesta tasca apareixen molt evidents les  harmonitzacions per a veu i piano de les cançons populars que ell mateix recupera: Els Dos Brillaires, Don Joan i Don Ramon, Ara ve el Mes de Març, A la Febró... i La Filla del Rei de França, i que són les que tanquen el recull publicat.

  Per a obtenir més informació sobre el compositor i la seva obra es pot consultar entre altres, el llibre Xavier Gols escrit per Josep Soler i Sardà i Raül Benavides i Oller publicat per Arola Editors el 2004.

   

                                                                                                                                                 Josep-Maria Serracant  

   

30 productes més a la mateixa categoria: