Vallribera, Pere

Vallribera, Pere

1 partitura

Pere Vallribera i Moliné (SallentBages27 de gener de 1903 - Barcelona, 7 de març de 1990) fou pianista i compositor, aixií com catedràtic de piano, de música de cambra i director del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona de 1932 a 1983. Va ser un dels músics catalans amb una carrera més dilatada i plena d'èxits, ja sigui com a solista o acompanyant intèrprets i cantants per escenaris de tot el món.


Va estudiar amb Josep Barberà i Josep Muset (harmonia i composició) i Guillem Garganta, i amplià els estudis a París amb Isidor Philipp. Fou president de l'Institut d'Estudis Musicals al 1932.


Des del 1932 fou catedràtic de piano (per oposicions) del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Impartí també altres disciplines: música de cambra, harmonia, composició, història de la música, formes musicals, estètica, història de l'art, musicologia, entre d'altres. Al cap d'uns anys en fou nomenat Director pedagògic, fins a la seva jubilació, l'any 1983, desenvolupant-hi una tasca pedagògica molt important.


Per la seva aula del Conservatori i pel seu estudi del carrer d'Aribau, hi van passar multitud de deixebles de piano, com per exemple: Àngels Alabert, Anna Maria Albors, Joan Almirall, Maria Dolors Benejam, Lou Bennet, Lleó BorrellFrancesc BurrullMontserrat CaballéMercè Capdevila, Anna Maria Cardona, Gerard i Lluís ClaretAlicia CodurasCarles CollFrank Dubé, Rita Ferrer, Carles Guinovart, Isabel M. Martínez,,Joan MataboschLeonora Milà, Maria Antònia Moll, Ludovica Mosca, Carme Pallarès, Pepita Perelló, Ticià Riera, Jesús Rodríguez Picó, Manuel Ruiz, Eulàlia Soler, Maria Dolors Luis, Antoni Villar.


Tingué una intensa carrera com a solista efectuant gires per tot el món, destacant-se en la música de cambra, amb actuacions als festivals d'estiu de Prada de Conflent al Festival Pau Casals, amb Josep Trotta i Sándor Végh.


Va tenir fama internacional, per ell mateix i per haver actuat amb músics i cantants de gran renom, com per exemple: Held Anderson, Montserrat Aparici, Manuel AusensiConxita BadiaMercè BibiloniMontserrat CaballéEnric CasalsFrancesc CostaGaspar CassadóRicard Boadella, Leslie Frick, Guillem Garganta, Esteve Gratacós, Bronislaw Gimpel, Kunie Imai, Henri Lewkowizc, Pilar Lorengar, Nan Merriman, Jean Pierre RampalGaietá Renom, Consuelo Rubio, Henryk Szeryng, Mercè PlantadaRenata Tebaldi, Jaques Thibaut, Josep Trotta, Eduard Toldrà, Raimón Torres, Emili Vendrell (pare), Emili Vendrell (fill), i molts d'altres.


Va actuar com a solista amb moltes orquestres, estrenant a Espanya la Rhapsody in Blue de Gershwin, al Palau de la Música Catalana. En els nombrosos concerts en què va donar en aquesta institució i en els altres auditoris i sales de Catalunya i de la resta d'Espanya, va estrenar moltes composicions seves i d'altres compositors, entre els que cal destacar: Apel·les MestresFrederic MompouXavier Montsalvatge, Eduard Toldrà, i molts d'altres, programant sovint obres innovadores.


Té enregistraments remarcables amb: Conxita Badia, Francesca CallaoKunei ImaiHenri Lewkowicz, Jean Pierre Rampal, Amelia RuivalConcepció SuperviaJosep Trotta, Emili Vendrell (pare i fill), i d'altres.


Va morir a l'edat de 87 anys a Barcelona tot havent rebut els premis i honors, nacionals i internacionals, que va merèixer. Té un carrer dedicat a Sallent i un altre a Gelida. L'any 1984 se li va concedir la Medalla al treball President Macià.


A partir del 2010, es va instituir el Premi Pere Vallribera, per a pianistes de música de cambra, un concurs dirigit bàsicament als pianistes joves, que es destaquin en aquesta modalitat.


L'any 2011 s'edità el llibre Una vida per la música que en recollia les memòries, amb moltes dades biogràfiques, apunts, anècdotes, i diverses col·laboracions de personatges destacats del món musical, i que incloïa dos DC, amb obres seves i enregistraments d'actuacions amb altres intèrprets, algunes d'elles inèdites.


 

  • 11,00 €

    Autor: Vallribera, Pere

    Edició: Paper

    Són comptats els estudiants de piano que saben alguna cosa més d'aquest instrument que allò precís per tocar-lo. La seva evolució és molt poc coneguda i el mateix passa amb la personalitat de gran part dels músics vinculats a l'instrument, dels quals només es sol conèixer el nom que figura a les cobertes dels llibres d'estudi.

    11,00 €
Mostrant 1 - 1 d'un element