Vallribera, Pere

Vallribera, Pere

1 partitura

Pere Vallribera i Moliné (1903-1990) fou pianista i compositor, així com catedràtic de piano, de música de cambra i director del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona de 1932 a 1983. Va ser un dels músics catalans amb una carrera més dilatada i plena d'èxits, ja sigui com a solista o acompanyant intèrprets i cantants per escenaris de tot el món.


Va estudiar amb Josep Barberà i Josep Muset (harmonia i composició) i Guillem Garganta, i amplià els estudis a París amb Isidor Philipp. Fou president de l'Institut d'Estudis Musicals al 1932. Des d'aquell mateix any fou catedràtic de piano del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Impartí també altres disciplines: música de cambra, harmonia, composició, història de la música, formes musicals, estètica, història de l'art, musicologia, entre d'altres. Al cap d'uns anys en fou nomenat Director pedagògic, fins a la seva jubilació, l'any 1983, desenvolupant-hi una tasca pedagògica molt important.


Per la seva aula del Conservatori hi van passar multitud de deixebles de piano, com per exemple: Àngels Alabert, Anna Maria Albors, Joan Almirall, Maria Dolors Benejam, Lou Bennet, Lleó BorrellFrancesc BurrullMontserrat CaballéMercè Capdevila, Anna Maria Cardona, Gerard i Lluís ClaretAlicia CodurasCarles CollFrank Dubé, Rita Ferrer, Carles Guinovart, Isabel M. Martínez,,Joan MataboschLeonora Milà, Maria Antònia Moll, Ludovica Mosca, Carme Pallarès, Pepita Perelló, Ticià Riera, Jesús Rodríguez Picó, Manuel Ruiz, Eulàlia Soler, Maria Dolors Luis, Antoni Villar.


Tingué una intensa carrera com a solista efectuant gires per tot el món, destacant-se en la música de cambra, amb actuacions als festivals d'estiu de Prada de Conflent al Festival Pau Casals, amb Josep Trotta i Sándor Végh.Va actuar com a solista amb moltes orquestres, estrenant a Espanya la Rhapsody in Blue de Gershwin, al Palau de la Música Catalana. En els nombrosos concerts en què va donar en aquesta institució i en els altres auditoris i sales de Catalunya i de la resta d'Espanya, va estrenar moltes composicions seves i d'altres compositors, entre els que cal destacar: Apel·les MestresFrederic MompouXavier Montsalvatge, Eduard Toldrà, i molts d'altres, programant sovint obres innovadores.


Va rebre premis i honors, nacionals i internacionals, que va merèixer. L'any 1984 se li va concedir la Medalla al treball President Macià. A partir del 2010, es va instituir el Premi Pere Vallribera, per a pianistes de música de cambra, un concurs dirigit bàsicament als pianistes joves, que es destaquin en aquesta modalitat.

  • 11,00 €

    Autor: Vallribera, Pere

    Edició: Paper

    Són comptats els estudiants de piano que saben alguna cosa més d'aquest instrument que allò precís per tocar-lo. La seva evolució és molt poc coneguda i el mateix passa amb la personalitat de gran part dels músics vinculats a l'instrument, dels quals només es sol conèixer el nom que figura a les cobertes dels llibres d'estudi.

    11,00 €
Mostrant 1 - 1 d'un element