Alió, Myriam

Alió, Myriam

2 partitures

Myriam Francheri Baglietto (1930-2018) sempre ha usat, com a artista, el cognom de la branca materna del seu pare, provinent de la família Alió de Barcelona, a la que pertany el primer harmonitzador de cançons populars catalanes: Francisco Alió.
Nascuda a Buenos Aires i des de la seva infantesa va ser testimoni apassionat de les activitats artístiques i científiques que realitzaven la seva mare, escultora, i els seus oncles, en les branques de la geodèsia, la medicina i la física.
Des de petita va practicar la dansa, el seu inicial entroncament amb el so i el ritme, i junt amb la seva mare les arts plàstiques. Ambdues van viatjar i van freqüentar qualsevol classe de manifestacions artístiques, realitzant estudis d'Història de l'Art, Literatura i Filosofia amb la Dra. Gisberta Smith de Kurt.
Quan un accident va truncar la seva naixent carrera de ballarina, va seguir integrada en la música en iniciar els estudis de cant que la seva mare va impulsar amb càlid alè, conscient dels seus dots.
Intentant descobrir el complex món de la veu, en l'aspecte de la fisiologia va buscar l'orientació del gran especialista Dr. Renato Segre i quant a la tècnica, va ser a la trobada de personalitats com Eduviges Ghibaudo a Roma, Arturo Wolken a Buenos Aires, Dolores Frau i Conxita Badia a Barcelona, Pierre Bernac a París, amb els que va treballar intensament durant molts anys i amb Jeanine Micheau i Anton Dermota en els cursos Francisco Viñas a Barcelona.
El 1965 va guanyar a París el Primer Premi del Concurso Internacional de Canto UFAM i el Premi Hilda Roosevelt a la millor mezzo.
Casada amb el pianista i compositor català Manuel García Morante, va realitzar amb ell nombrosos recitals de lied i òpera clàssica que va alternar amb l'Oratori.
Des de 1976 va ser catedràtica de cant al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. Dins de les seves activitats pedagògiques s'ocupava també de l'orientació destinada a conjunts corals i de problemes de rehabilitació, contant per a això amb la col·laboració d'alumnes competents i interessats en aquestes especialitats. La seva incessant recerca l'ha portat per un camí d'investigació personal que ofereix en aquest llibre, en el que ha abocat clarament el seu pensament i les bases en què s'afirma després de més de trenta anys d'experiència i d'observació. Tònica en què persisteix, convençuda de l'il·limitat camí per recórrer. 

Mostrant 1 - 2 de 2 elements