Cuscó, Joan

Cuscó, Joan

2 partitures

Joan Cuscó i Clarasó va néixer a Vilafranca del Penedès el 1971, és doctor en Filosofia per la UB, especialista en Musicologia per la UAH, i Mestre Instrumentista Tradicional per l’AMTP. Actualment és conservador de l’Arxiu Musical de VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, i professor de l’AMTP del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, de la que n’ha estat sots director.
És autor i coautor de diversos llibres sobre filosofia, etnologia i música, i col·labora com a articulista i crític musical amb diversos mitjans de comunicació radiofònica i escrita, tant generalistes com especialitzades.
El seus inicis amb la gralla van ser al 1983, de la ma de Xavier Bayer, a qui considera el seu primer mestre, tot i que no vol deixar de referenciar a Xavier Orriols, Albert Jané “Carbassó”, Joan Domingo “Macari”, o Nani Recasens. Fins al 1992, juntament amb Ramon Coll i Lluís Giménez, va ser membre dels Grallers, amb els qual al 1991 va enregistrar l’LP Recull de Tonades tradicionals i populars. Al mateix 1992 aquest grup es van fusionar amb els Grallers de Santa Madrona, formant, amb Julio Martín i Josep Alsina, el grup Grallers de Santa Madrona & Montònec.
Tot i que no es considera compositor, és autor de molts arranjaments de tonades i balls tradicionals i populars i d’autor d’obres per a gralles soles, i per a gralla i altres instruments, i ha composat, entre d' altres, el Ball de nans de Vilafranca (1991), el Ball del 10 d’agost, ball de bastons de Llorenç (2002), el Ball de la Víbria d’Igualada (2006).
En Joan Cuscó ha realitzat una important tasca en la recuperació i preservació tant de música popular i tradicional per a gralles, com de composicions per a gralles d’autors catalans de finals de segle XIX i principis del XX. Ha col·laborat en l’estudi i perfeccionament de gralles històriques, i ha estat i és un rellevant mestre i difusor de la gralla seca, i de la formació tradicional de dues gralles i timbal.

Mostrant 1 - 2 de 2 elements