Viola, Anselm

Viola, Anselm

2 partitures

Anselm Viola és un dels pocs compositors catalans de l'època del Classicisme del qual conservem un nombre notable d'obres. Va exercir des del Monestir de Montserrat, on va ser escolà i posteriorment frare i professor. La major part de la seva obra es va perdre durant la Guerra del Francès degut als saqueigs que va patir la biblioteca del monestir.


Pere Viola i Valentí va néixer a Torroella de Montgrí el 1738 i va morir a Montserrat el 1798. Va ser deixeble de Josep Antoni Martí (l'introductor de l'estil italianitzant en l'escola montserratina) a qui va succeir com a director de l'Escolania de Montserrat. Durant la seva etapa d'estudis a Madrid, on va residir deu anys, va conèixer el compositor de la cort espanyola José de Nebra i també els principals compositors de música sacra de la capital: Josep Picanyol, Antonio Ripa, Josep Mir, Jaume Casellas i el Pare Antoni Soler.


A Montserrat va compartir claustre amb el gran organista Narcís Casanovas. Entre els seus alumnes destacats hi ha Ferran Sor, guitarrista i compositor que posteriorment seria reconegut a nivell europeu, i Carles Masferrer, un escolà (i després monjo) que destacà com a intèrpret de fagot i del seu antecessor, el baixó. És plausible que Anselm Viola escrivís per a ell els 18 estudis per a fagot i el Concert per a baixó obligat. (David Puertas)

Mostrant 1 - 2 de 2 elements