Borgunyó, Agustí

Borgunyó, Agustí

18 partitures

Nasqué a Sabadell el 1894 i començà els estudis musicals a l’Escola Municipal de Música d’aquesta ciutat amb els mestres Josep Plans i Cebrià Cabané. Més tard continuà els estudis de composició i harmonia a Barcelona amb el mestre Manuel Burgués. Dominà diversos instruments i als 16 anys ja formava part de la Banda Municipal de Barcelona.


El 1915, amb 21 anys, va marxar cap als Estats Units d’Amèrica, on començà escrivint música lleugera per a una orquestra de ball al mateix temps que n’era membre. Entre els anys 1922 i 1929, quan vivia a Washington DC, va escriure un gran nombre de ballets, suites i operetes d’estil americà, les quals foren estrenades i obtingueren crítiques molt favorables als diaris Washington Times i Washington Herald. S’hi remarcà l’habilitat que tenia per a captar els ritmes populars de moda. En aquesta època portava la direcció artística de l’Orquestra Meyer Davis, conjunt de gran popularitat en aquella ciutat durant els anys vint.


Durant els primers anys de la dècada dels trenta va orquestrar de forma exclusiva per a la famosa cantant Kate Smith, a l’emissora de ràdio de la Columbia Broadcasting System de Nova York. Un cop acabada aquesta etapa va continuar realitzant orquestracions per a l’Orquestra Simfònica Wor d’aquesta mateixa ciutat sota la direcció d’Alfred Wallenstein. Aquest director va encarregar-li obres amb caràcter espanyol i així fou com s’emeteren a través d’aquella emissora.


Entre els anys 1941 i 1960 fou director musical i artístic de la National Broadcasting Symphony Orchestra per a un programa apadrinat per la firma Firestone. Va fer orquestracions per a diversos cantants, entre els quals hi figura en Mario del Mónaco i Renata Tebaldi.


Encara després del seu retorn a Catalunya l’any 1963 rebé encàrrecs per a documentals de propaganda del Ministeri d’Agricultura nord-americà fins al moment de la seva mort, ocorreguda l’1 de juliol del 1967.


El seu catàleg és extensíssim. Inclou més de 150 sardanes i altres composicions per a cobla, més de 50 cançons per a veu i piano i una trentena de peces corals, la major part de les quals estan basades en textos de poetes i escriptors sabadellencs; un gran nombre d’obres per a piano, dos quartets de corda, un trio idiverses obres per a orquestra de corda i simfòniques, entre les quals destaquen "L’aplec", estrenada el 1956 per l’Orquestra Municipal de Barcelona sota la direcció d’Eduard Toldrà, "Emporion", "Nocturno Sevillano", "Danza Ibérica núm. 1" i la "Suite Ibérica"; la opereta en 3 actes "Maryana" i dos ballets, "La festa de carrer" i "The Damask Rose".

Mostrant 1 - 12 de 18 elements