Cinc duos concertants Ampliar

Cinc duos concertants 14-15 (Vc.Pno.)

DE603

En aquests duets hi són ben presents la serenor i la noblesa de l'instrument.

Més detalls

11,64 € amb impostos

Edició: Digital

  Època s. XX
  Subtítols / Parts Duos 14 i 15
  Instruments vc.pno.
  Pàgines 60
  Durada 22 min
  Contingut partitura + particel·les
  ISMN 979-0-3502-0506-3
  Observacions Els duos 11, 12 i 13 els trobaràs a la referència DE602
  Preu edició impresa 20€
  Edició Digital

  Per la seva condició d’instrumentista de corda, Francisco Fleta Polo sempre ha estimat de forma especial els instruments d’aquesta família i la major part de les seves obres els tenen com a protagonistes. En els darrers anys (des del 2005) Fleta ha composat una sèrie de duets concertants per a instruments de corda i piano: cinc per a violí, cinc per a viola, cinc per a violoncel i un per a contrabaix, tots ells editat per Clivis Publicacions. Teniu a les mans l’edició dels tres primers d’aquests Cinc duos concertants per a violoncel i piano (Els altres dos són editats amb la referència E-603).
  Es tracta d’obres breus però intenses, expressives i idiomàtiques —l’autor és bon coneixedor de l’instrument per al que escriu i n’explota les possibilitats de forma gens forçada— que transiten per diferents aires, tempos i ritmes, i totes elles consten de dos moviments. Segons diu l’autor “jo imagino cada instrument amb un caràcter concret. El violí o el piano són instruments que em fan respirar un aire de virtuosisme, d’espectacle i, a vegades, fins i tot d’un punt d’arrogància mentre que la viola, per contra, és la discreció, el voler passar desapercebut, la propietària del segon pla. El violoncel el veig com un personatge de caràcter noble i serè, fins i tot el veig com un home adult, savi, fumant amb pipa. Aquesta imatge no hi ha dubte que m’influeix molt a l’hora d’escriure. En els Cinc duos concertants per a violoncel i piano aquest caràcter hi és ben present: la serenor, la noblesa... i potser, fins i tot, el fum de la pipa!”. Des del punt de vista harmònic, aquestes obres responen al llenguatge personal de Fleta, molt determinat per la recerca d’una sonoritat concreta que busca el color més que no pas les funcions tonals. L’autor es confessa fascinat per l’acord de sèptima de dominant i per l’acord menor: “Aquests acords tenen un encant màgic, un color i una força únics. Treballo més amb la juxtaposició dels acords que no pas amb les funcions tonals que tradicionalment se’ls atribueixen, però no ho faig de forma cerebral: la música flueix i em porta cap a aquesta sonoritat”.

  El Duo núm. 14 ens presenta un primer moviment amb un intens treball contrapuntístic que contrasta amb el segon moviment d’escriptura més vertical en el que prima el ritme, amb canvis de compàs constants i combinacions d’arc i pizzicato que li donen un dinamisme i un caràcter juganer constant. El Duo núm. 15 és el més llarg de la sèrie, amb una decidida introducció de piano i exigència expressiva al violoncel. El segon moviment és a ritme de vals amb un final intens i rítmic que clou brillantment la sèrie.

   

  David Puertas

Accesoris

9 productes més a la mateixa categoria: