Gloses del Llibre Vermell Ampliar

Gloses del Llibre Vermell

AC341

Soler, Josep Autor:
Soler, Josep

Nou producte

L'obra es basa en la glosa de quatre cançons del Llibre Vermell de Montserrat.

Més detalls

12,48 € amb impostos

Edició: Paper

  Època Segle XX
  Subtítols / Parts Imperairitz de la ciutat ioyosa, Mariam Matrem, Stella Splendens, Polorum regina
  Instruments Orgue
  Pàgines 28
  Durada 15 min
  Contingut Partitura
  ISMN 979-0-3502-0471-5
  Edició Paper

  Josep Soler és el compositor català contemporani que més ha escrit per a orgue. Com ell mateix diu “l’orgue és un instrument magnífic, però ple de trampes. M’atrau molt el fet que el que sent l’organista i el que sent el públic siguin coses diferents per les condicions acústiques de l’instrument, de la sala i de la col·locació dels tubs que sovint estan a molta distància del teclat”.

  Aquest àlbum per a Orgue que teniu a les mans és un recull de quatre peces, la primera de les quals està dedicada a Montserrat Torrent, la gran organista barcelonina, que va ser la primera intèrpret que va difondre les obres organístiques de Soler.

  L’obra es basa en la glosa de quatre cançons del Llibre Vermell de Montserrat que, segons l’autor “és un dels pocs monuments musicals catalans defensables des de qualsevol punt de vista”. Les quatre peces que integren aquest recull per a orgue mostren unitat únicament per la referència al llibre de Montserrat, però el llenguatge que presenten és ben divers, atesa la distància en el temps que separa les unes de les altres.

  Com diu Soler “és molt important mantenir l’afecte i fer-se responsable de les obres compostes anys enrere”.

  Inperayritz de la ciutat ioyosa, va ser escrita l’any 1965 i estrenada a Cambridge un any després, en destaca el cantus firmus al registre greu. Mariam Matrem data del 2006, escrita sense especificació de compàs i sempre en pianíssim, va ser estrenada a Collbató amb motiu del 20è aniversari de l’orgue d’aquesta localitat. Stella splendens també escrita el mateix any, es basa en un dels fragments més populars del Llibre Vermell, ecrita en un temps lent, sempre en un piano escrit amb ppp i en podem destacar diversos canvis de registre a la veu aguda. Va ser estrenada als Franciscans de Barcelona. La darrera de les obres, Polorum regina, és la més recent, escrita el març de 2009, en destaca el joc contrapuntístic a quatre i cinc veus amb el que desenvolupa el tema montserratí.

  Algunes d’aquestes peces han estat enregistrades recentment en CD a càrrec d’Agustí Bruach.

   

  David Puertas

6 productes més a la mateixa categoria: